Vegglamper – mye lekkert; effektfull belysning

Mens taklamper har fått stort fokus i flere år nå, har mange etter hvert fått øynene opp for vegglampene. Mens taklamper er gode til overordnet belysning, kan vegglampene i tillegg brukes til å skape effektfull belysning i rommet.

Dessuten har de tonegivende lampedesignerne lagt ned mye arbeid i vegglampene den siste tiden og resultatet har blitt mange ikoniske lamper som fortjener full oppmerksomhet.

Vi synes særlig de danske designerne og deres respektive designhus fortjener kredit for de resultatene de har skapt – noe som tydelig kan ses i velassorterte lampebutikker (se for eksempel på det flotte og varierte utvalget til Lampemesteren.no).

Vi har valgt ut noen modeller vi liker særlig godt, men du kan finne dine egne favoritter ved å klikke her.

Rea 12 og Rea 17

Denne vegglampen er en liten designperle. Montert på veggen får den nærmest et svevende utseende og lyskilden lyser fra toppen og oppover og skaper dermed kun indirekte belysning. Det er stilfullt og gir en spesiell stemning på veggen hvor den brukes.

Lampen fås i to størrelser – 120 mm høy (Rea 12) og 150 mm høy (Rea 17).

Gregg

Designerne har valgt å bruke munnblåst glass i fri form til lampeskjermen til Gregg. Dette gir bløte og deilige organiske former på skjermen og skaper en elegant stemning på veggen hvor lampen er montert.

Gregg kommer i to størrelser, medium og liten, og kan dessuten fås som taklampe.

Beslite

Designmessig er Beslite totalt forskjellig fra de to førstnevnte lampene. Alt ved lampen er ikke der kun for det funksjonelle, men den oppfyller også en dekorativ funksjon med sin lekre bærearm – som også er dreibar og uttrekkbar, slik at lampen kan brukes som leselampe, men siden settes tilbake på veggen. Beslite er populær både i stuen og på soverommet.

Beslite ble faktisk designet helt tilbake i 1930 og ble brukt som et eksempel på at Bauhaus-stilen kunne fullføres på en vellykket måte også i England. Blant kjente brukere av Beslite, kan vi nevne en viss hr Churchill.

Leveres i forskjellige farger.

Zoolight

Dette er lampen for barnerommet. Kan brukes med full belysning eller dempet nattbelysning. Pæren er en LED-pære, så lyskilden blir ikke varm så barnet vil ikke kunne brenne seg.

Velg mellom bjørn, elefant, elg, fisk eller frosk.

Hva skal du se etter når du kjøper vegglampe?

Det er mange aspekter som skal vurderes når du kjøper en vegglampe. Først og fremst skal den jo ha en funksjon – du skal ha en vegg eller motiv som skal lyses opp. Deretter skal den passe inn i boligens øvrige stil. Til sist og kanskje viktigst – du skal like designet.

Lampene har et umulig ideal, men de lyser godt

Lamper skal oppfylle en nær sagt umulig oppgave. Ideelt sett, skal du kunne styre lyset dit du ønsker det, men du skal aldri bli direkte truffet av lyskilden. Det ideelle er altså at alt lyset blir indirekte belysning.

Nå er det nok knappest nødvendig å si at dette idealet er det ikke mange lamper som oppfyller. Faktisk er det kun noen få designlamper som klarer det.

Men det at idealkravet ikke oppfylles, er ikke til hinder for at lampene kan lyse godt opp. Og nettopp det er det mange av vegglampene som gjør.

Male med lys

Interiørarkitekter og lysguruer snakker ofte om å male med lyset. En kunst som de færreste behersker til fulle, men vi kan alle sammen lære oss litt grunnleggende teori og få mer ut av lysflatene i hjemmet.

Hovedpoenget er å la lysflaten treffe veggen, eller eventuelt tak og gulv. Vegglamper er ypperlige til dette, da de jo sitter på veggen og mange av dem kan styres til å lyse spesifikke steder.

Lyset kan brukes til å fremheve bilder, slik de gjør det i mange gallerier, eller de kan brukes til å skape liv i mørkmalte vegger. Særlig sistnevnte kan skape en spesiell stemning i rommet og er meget effektfullt.

Har du tenkt på automatisk lysstyring av vegglampene?

For tiden kommer det mange smarte løsninger for å styre lyset i boligen. Mange av dem er app-baserte og kan dermed kjøres fra mobilen, mens andre har mer en hussentral, hvor alle innstillingene kan settes.

Blant funksjonaliteten disse dekker er når lys skal tennes og slukkes, fargestyring og dimming. Systemene har forskjellig funksjonalitet og foreløpig kan ikke alle systemene sies å være vellykkede, men noen av dem er faktisk veldig gode, så det er tid for å begynne å tenke på sentral styring av lysene, også for vegglamper, og mulighetene det gir for å få mer ut av lysflatene.

For med færre og færre watt brukt per lysenhet, kan man tillate seg å bli kreativ ved å ha noen flere lysenheter rundt om i boligen uten at forbruket stiger vesentlig.