Motetrendene fra 80-tallet som noen igjen trekker frem fra skapet

Vi er i dag kommet frem til en periode i vår historie hvor vi konfronteres med en rekke unge voksne som ser med nysgjerrighet tilbake på et 80-tall som de selv aldri opplevde. De som i dag er noen og tyve finner en spennende og fremmed verden, bare ved å gå 30 år tilbake i tiden. Det har ført til at en rekke trender og stiler fra denne motemessig suspekte perioden i dag igjen trekkes frem, både når det kommer til klær og frisyrer, men også når det kommer til musikk og film.

For mange som i dag er godt voksne, blir mimring om 80-tallet også samtidig en måte for å gjenoppleve den tapte ungdomstiden. Dermed er det også klart at dagens unge vil finne en del støttespillere, når det kommer til å få positiv omtale og oppmerksomhet for sine interesser.

Jo særere, jo bedre?

Mellom lange skjørt, høyvannsbukser og skulderputer, samt frekke paljetter, finner dagens unge voksne i alle fall tøy som de blir lagt merke til i. Trenden med å trekke frem tøy fra 80-tallet, så vel som andre kulturgoder, er noe som i stor grad settes i sammenheng med det som somregel kalles “hipsterbevegelsen”, selv om dette i grunnen ikke er noen bevegelse. Det er kun unge mennesker som leker med tiden.

Gjerne blandes forskjellige og avvikende stilretninger fra perioden sammen, utover det som i tiden var vanlig. I dag passer de forskjellige plaggene ofte sammen, fordi det er overtydelig at de ikke passer sammen. Samtidig vil et kort tilbakeblikk også fortelle oss at 80-tallet gir et gedigent utvalg av forskjellige uttrykksformer, som vi kan velge og vrake i.

Mellom sikkerhetsnål i nesa og skulderputer – spennet i 80-tallsmoten er stort

For forfatterens egen del, så er 80-tallet en utømmelig kilde til god punk, som i minnet kombineres med malte skinnjakker, trange jeans, gjerne klorbatiserte, i kombinasjon med bomberjakker, hanekammer og dårlige militærstøvler. Om man skal holde ting enkelt, så blir spørsmålet om hvilket soundtrack åttitallet skal ha, et spørsmål om hvilken Sex Pistols –sang som er best.

Men dette er ikke åttitallet for de fleste andre. Noen vil kanskje holde seg fast til det motemessige glansbildet som ble presentert i TV-serien Dallas, mens andre vil holde knallhardt på periodens kvalmt glitrende pop-musikk, fra de svenske episke poppen til Europe, eller muligens Roxette.

Da er vi med ett tilbake til fenomener som paljetter og skulderputer, men det trenger selvfølgelig ikke å være så skrikende åttitalls. Det kan være enklere ting som i dag frister, som ullgensere med dyremotiver, kule bikerjakker med lange stropper, eller veldig u-sexy lange skjørt som ser mest ut som ullpledd.

Hos Fretex finner du et ganske godt utvalg av vintage tøy fra 80-tallet

Uansett hvilken enkelttrend som du savner fra åttitallet er det i dag fortsatt mulig å finne mengder med tøy fra perioden om du går på en bruktbutikk. Her kan du finne din egen stil, eller bare kaste deg på et generelt 80-tallstema.

I Norge er Fretex en av de beste kildene til tøy fra perioden. Etter hvert som kjellere, loft og skap tømmes fylles lagrene til Fretex opp med mer og mer tøy som ikke har vært på moten, og derfor ikke har vært brukt på mange år. Om du er heldig finner du kjoler som kun er blitt brukt noen få ganger, eller den mest perfekte jeans-jakka med det beste indianermønsteret i bremmen.

Photo by Alicia Chenaux – Ch’Know Blogs