Mote-tendenser fra Canada

Canadisk mote skiller seg ikke betraktelig fra andre andre kjente moteland som USA, men om man ser litt forbi det første inntrykket, kan man finne særegne ting som skiller Canada fra andre land.

Hva er typisk canadisk mote?

Canadisk mote skiller seg ikke så mye fra andre land, og finner ofte inspirasjon fra for eksempel USA. Det å skulle skille Canadisk mote fra andre lands kan være vanskelig, men de har noen særegenheter som Canada er kjent for.

De har blant annet funnet opp den “Canadiske dressen”; altså denim, gjerne på både overkroppen og underkroppen. Vi husker vel alle Britney Spears og Justin Timberlake på den røde løperen til American Music Awards i 2001 med denim fra topp til tå. Dette er en mote mange har lovet seg selv å aldri prøve igjen, men overraskende nok har denne trenden kommet tilbake i motebildet. Mye takket være Canada, som egentlig aldri helt har sluttet å gå i denim.

Rutete mønster på klær har også kommet fra Canada. De er mest kjent for sine tømmermenn-skjorter, men canadiere er ikke redde for å overføre printet til andre klesplagg. I motebildet for 2017 er ruter tilbake for fullt, ikke som tømmermenn-skjorter, men på blazere, sko og kjoler, for å nevne noe.

Vester er noe canadiere er kjent for, og vi nordmenn har lagt vår elsk på dette plagget i lang tid. Vi kjenner vel alle til det behagelige antrekket med olabukse, strikkegenser og vest. Det er et flott overgangs-antrekk, når det ikke lenger er helt varmt, men heller ikke full vinter. En annen ting som assosieres med canadiere er pels; både frakker, luer og jakker. Selv om man har blitt mer bevisst rundt pelsindustrien, er ikke dette plagg man behøver å slutte og bruke. Fuskepels har vært populært i lang tid, og (fuske)pelsplagg er i vinden som aldri før, også i år. Så gjør som canadierne, og hold varmen i en flott (fuske)pelsjakke eller lue, samtidig som du ser moderne ut.

Hvorfor burde nordmenn se til Canada for motetips?

Canada har jo ganske likt klima som Norge; lange, kalde vintre og korte, milde sommre. Det er derfor viktig for begge folkeslag å kunne kle seg etter sesongen, men fortsatt se godt ut.

Canadisk mote prioriterer komfort og allsidighet fremfor alt annet, samtidig som de streber etter å følge moten, selv i minus 15 grader. De bruker ofte farger, fremfor mønstre, for å gjøre antrekkene interessante, og flate, brukervennlige sko er alltid å foretrekke over vonde, men penere sko.

Det er ganske intense vintre i Canada, og canadiere er derfor gode til å kle seg i lag – og gjøre det flott. De bruker plagg i forskjellige materialer og farger for å gjøre antrekkene spennende, men samtidig varme og brukervennlig. Jakker er noe mange canadiere bruker tid å penger på å finne. Dette fordi de skal holde varmen, men samtidig se estetisk godt ut. Dette er noe vi i Norge også er opptatt av. Deres jakker, Canada Goose, er blant annet et merke mange nordmenn velger.

Sommeren i Canada er ganske lik på den norske, og det kan derfor være en god ide å se over på dem for inspirasjon, fremfor for eksempel USA eller Australia som har varmere somre, og derfor et annet behov for sommermote. Hvor man i varmere land går i så lite tøy som mulig for å unngå å bli for varme, har canadiere ofte med seg en tykk genser eller cardigan for å kunne holde varmen på kjølige sommerkvelder. Dette er en trend mange nordmenn også benytter seg av; korte shorts og sommersko, med en varm genser over. Dette blir kanskje sett på som noe litt rart i andre land, men som noe helt normalt og ganske moderne i Norge og Canada.

Prøv moten i moderlandet

Vi kan varmt anbefale å prøve ut moten selv i dets hjemland, nemlig Canada. Benns tilbyr fine reiser til Canada, hvor du kan oppleve kulturen og de forskjellige årstidene. Finn ut selv om moten passer best i Canada eller Norge, og om du er enig med meg om at disse landene ligner litt på hverandre.

Benns har mange forskjellige reiser til blant annet Canada, som gjør at alle kan finne en reise som passer til hver enkelt. Dog synes jeg “Canada på tvers” virker som en super reise, hvor man kan oppleve det meste Canada har å by på, og virkelig teste canadisk mote mot landets klima.