3 fantastiske sommersalater

Sommeren er her, og selv om solen ikke alltid titter fram hjelper det godt på humøret å lage gode, sommerlige retter. Salater er alltid en god ide enten en serverer det som tilbehør til andre retter eller i større porsjoner på egen hånd.

Mange matlagningsregler

Det å lage mat skal ikke være hverken pretensiøst eller vanskelig. Det er kanskje litt vanskelig å forstå dette i dag i og med at finnes så mange TV-programmer, kokebøker og blogger som forteller oss akkurat hvordan ting skal gjøres. Grønnsaker skal kuttes opp på en bestemt måte, ting skal legges fint og pyntelig opp på tallerkenen og av og til føler en nesten at en er nødt til å ta et tre-årig kokkekurs i Paris for å kunne ha den moralske retten til å steke et egg til frokost.

Slipp deg løs

Men er det ikke bedre å slippe seg litt løs og lage mat på en litt mer naturlig måte? Mat som lages hjemme trenger ikke se ut som om de er laget på restaurant. Og salater er et godt eksempel på dette. Det er helt meningsløst, for eksempel, å legge opp salater på individuelle tallerkener dersom en inviterer noen venner over til middag hjemme.

Og dette blir enda mer tydelig når det blir varmt i været. Med sommeren er vi ikke like nøye på ting, for det er nesten som om en ikke vil kaste bort for mye tid på å være inne og tutle og sulle, derfor klarer de fleste faktisk å lage mat på en mye mer elegant måte uten at en tenker så særlig mye over det.

Enkel eleganse

Enkel eleganse er et godt stikkord til akkurat dette. Ikke gjør ting så vanskelig og komplisert når du inviterer til besøk hjemme. Lag herlige gryteretter, steker, supper, eller andre retter som du kan servere på et stort fat eller en bolle. Hjemmelaget lasagne er et perfekt eksempel på en god rett som en utmerket godt kan servere i et hyggelig lag. Om du lager lasagnen «fra bunnen av» kan en slik middag bli bedre en halv-dårlig «gourmet-rett» som skal forestille noe som Eivind Hellstrøm ville laget. I stedet for å være pretensiøs velger du enkel eleganse.

Og det er jo nettopp her vi igjen kommer tilbake til salater. Ikke bry deg om å legge opp salaten, men ha den i en stor skål eller salatbolle. Jo større bolle, desto bedre, og om du vil ha den perfekte salatbolle skal du kjøpe en gigantisk en. Det er flere grunner til dette, men den viktigste er at salater ser bedre ut når den får ligge mer utstrakt og horisontalt enn stablet oppå seg selv.

Salatbolle i tre

Velg gjerne en salatbolle i tre. Dette er ikke bare nostalgi og eleganse, det har også en del praktiske grunner. En av dem handler om at en kabn sette en fin hvitløksspiss på salaten ved å gni ett eller to hvitløksfedd i bollen, og i en tre-bolle er det mer friksjon enn i glass. Dette lille trikset er bra for at salaten skal få en fin og lett smak av hvitløk uten at hvitløken tar helt overhånd.

Dressingen kan du, om du er litt dramatisk anlagt, lage ved bordet. Og med en rett som Cæsarsalat er det faktisk tradisjon for å lage dressingen i den tomme trebollen før du har salatingrediensene over. Da kverner en pepper i bollen, har olivenolje, Tabasco og worcestershiresaus over, i tillegg til tørr sennep og presset hvitløk og ansjosfileter. Så presser du og rører dette sammen med en skje, har i et egg og nypresset sitronsaft, revet parmesan, krutonger, blander godt, har i salatingrediensene og mikser lett sammen. Skjønner du nå hva en mener med enkel eleganse?

Klassiske og gode salater

Det finnes utallige salater en kan lage, men vi har tatt utgangspunkt i tre klassikere. Prøv deg fram, og husk at det ikke er feil å gjøre noen feil når en lager mat hjemme. Og dessuten: Jo enklere retter du velger, desto vanskeligere er det å gjøre feil.

3. Salade Niçoise

Dette er en av de deiligste salater som finnes, og er en utrolig populær salat i Frankrike. Spesielt Sør-Frankrike, som jo navnet antyder. Byen Nice er et naturlig sentrum for salaten, også med tanke på ingrediensene. Det krangles mye om akkurat hva som skal være i en salade niçoise, og det er jo egentlig fint for dette kan skape en interessant debatt rundt middagsbordet!

Etter vår mening er det enkleste og beste tunfisk på boks, tomater, rødløk, salatblader (for eksempel helt enkel crispy-salat), lettkokte grønne bønner, oliven, kokte egg i båter og franske ansjosfileter.

Men finn gjerne på et par egne ingredienser, og ikke glem at mange restauranter i Nice også legger i kokte poteter samt andre grønnsaker. Her og her, er to oppskrifter du kan bruke som inspirasjon, selv om du godt kan sløyfe Viestads snobberi med tanke på fersk tunfisk!

2. Cæsarsalat

Dette er en av verdens mest berømte salater, og det er kanskje en av verdens første tex-mexretter. Salaten ble nemlig oppfunnet i Tijuana. Byen ligger selvsagt i Mexico, men den ligger like på grensen, og mange amerikanere reiser dit for å spise og feste.

Det gjorde de faktisk også på 1920-tallet, og mange tok på denne tiden turen til restauranten til Cæsar Cardini. Det var han som fant opp denne enkle salaten som har blitt en av verdens aller mest populære retter. En av grunnene til at en gjerne lager dressingen til denne salaten ved bordet er at de andre ingrediensene er så få. Så det hele ser nesten litt stusselig ut.

For om du glemmer dressingen trenger en cæsarsalat faktisk bare en ting: Romanosalat-blad. Ja, du leste riktig. Alt det andre er ting som skal i dressingen. Kyllingbrystet som du fikk i din forrige cæsarsalat på Egon, McDonald eller på flyplassen i Hong Kong er nemlig en autentisk ingrediens, selv om du selvsagt kan ha det i om du vil gjøre salaten mer substansiell. Her finner du en fin oppskrift på denne klassikeren.

1. Grønn salat

Du synes kanskje det høres litt rart ut å servere en enkel, grønn salat om du skal ha gjester, men faktum er at dette er noen av det mest elegant enkle du kan lage. Spesielt om du er helt konsekvent, og nekter å ha i uting som tomater, maiskorn og det som verre er.

En grønn salat skal kun bestå av grønne ingredienser, og egentlig trenger du bare to til tre diverse salatblader, i tillegg til litt finstrimlet eller finhakket løk samt en god dressing. Om du vil kan du også ha over ferske urter (som f.eks. estragon) for å sette en spiss på alt, eller gjerne også uvante grønnsaker som fennikel. Men ingen tykke biter! Server med en deilig rosévin, og sett deg godt til rett ved bordet. Senk skuldrene, og slapp av!