11 enkle måter for å bli et sunnere menneske

Flere og flere undersøkelser viser at nøkkelen til livslang god helse er hva eksperter kaller «livsstilsmedisin,» er å gjøre enkle endringer i kosthold, mosjon og stresshåndtering. For å hjelpe deg med å gjøre denne kunnskapen til resultater, har vi samlet sammen noen gode forslag til bedre helse og velvære for deg.

Vi spurte tre eksperter – en lege, en kostholdsekspert og en personlig trener – om å fortelle oss de 11 viktigste endringene av livsstilen som de vil anbefale for et sunnere liv.

I tillegg til å gi deg tre forskjellige oppfatninger om hvordan du bør bekjempe helseproblemene, gir denne listen deg valg du kan gjøre uten å måtte delta i et reality show type “fat farm” – eller måtte kjøpe en ekstra fryser for de kalori-kontrollerte, forhåndsposjonerte frosne måltidene dine.

1. Tenk positivt og fokuser på takknemlighet

Forskning viser at en sunn positiv holdning bidrar til å bygge opp et sunnere immunsystem og bedrer den generelle helsetilstanden din. Kroppen din blir påvirket av hvordan du føler deg, så sett fokus på det positive.

2. Spis grønnsaker

Prøv å spise grønnsaker fem ganger om dagen – rå, dampet eller stekt i en wok-gryte. En diett bestående av mye grønnsaker er forbundet med redusert risiko for å utvikle kreft i lunge, tarm, bryst, livmorhals, spiserør, mage, blære, bukspyttkjertel og eggstokkene. Mange av de kraftigste phytonutrientene er de med de sterkeste fargene – som brokkoli, kål, gulrøtter, tomater, druer og grønne grønnsaker.

3. Hva, når og hvor mye du spiser

Hva, når og hvor mye du spiser, kan holde både stoffskiftet og energinivået jevnt, slik at energien din blir bedre fordelt utover dagen. Dette vil hjelpe deg med å holde vekten din stabil og opprettholde fokuset ditt, samt unngå trangen til å småspise.

4. Få daglig mosjon

Visste du at daglig mosjon kan redusere alle biomarkørene i aldringsprosessen? Dette inkluderer forbedret syn, normalisering av blodtrykk, styrking av muskulaturen, senking av kolesterol og forbedring av forbedring av bentetthet. Hvis du vil leve bra og leve lenger, må du trene! Studier viser at selv ti minutter med mosjon gjør en forskjell – så gjør noe! Sett på musikk og dans i stuen din. Registrer deg for dansekurs eller andre aktiviteter med høyt energinivå. Ta en tur parken med barna eller en nabo som du ønsker å ta opp kontakten med. Spill volleyball, sykle til jobben, hopp på en trampoline eller bare ta en spasertur.

5. Få en god natts søvn

Hvis du har problemer med å sove, prøv avslapningsteknikker som meditasjon eller yoga. Ta gjerne en aldri så liten matbit før du legger deg. Dette er påvist å hjelpe kropp og sjel til å skifte til søvnmodus: frokostblanding med helkorn og melk, havregryn, kirsebær eller kamille-te. Ha det mørkt i rommet ditt og ta vekk klokken din. Skriv ned bekymringer eller stressende tanker for å få dem ut av hodet. Dette vil hjelpe deg med å sette dem i perspektiv, slik at du kan slutte å bekymre deg for dem.

6. Kontroller maten din

Det vi spiser og hvordan vi føler oss er nært knyttet sammen på svært komplekse måter. En sunn tilnærming til å spise er sentrert på mat som smaker godt, som gir tilfredsstillelse og økende energi, i stedet for å fokusere på vekt. Sjekk balansen mellom kaloriholdig, næringsrik mat (som gir mange næringsstoffer per kalori), og matvarer som er kalorifattige, men næringsrike. Prøv å legge til mer helkorn, frisk frukt, grønnsaker og belgfrukter til måltidene dine. Kombiner disse karbohydrat-rike matvarene med sunt fett eller magert protein for å øke tilfredsheten.

7. Spis som et barn

Hvis det å legge til flere typer frukt og grønnsaker lyder uhyggelig, kan du velge «fingermat» -versjoner som førskolebarn elsker – gulrot- og selleri, kirsebær og tomater, brokkoli-floretter, druer, bær og tørket frukt. Alle disse er ernæringsmessige kraftverk som er pakket med antioksidanter.

8. Vær kresen på hva du spiser

Begrens mettet fett og transfett og ta sikte på å spise mer mat som er rik på anti-inflammatoriske omega-3 fettsyrer for å redusere risikoen for kardiovaskulær sykdom og kanskje til og med forbedre deprimerte stemninger. Å spise fet fisk (vill-laks, sild, sardiner, ørret) to til tre ganger i uken vil gi både EPA og DHA. To spiseskjeer malt linfrø og spise kjøtt, melk og ost, gir deg en sunn dose omega-3.

9. Unngå kosttilskudd

Kosttilskudd er ikke en erstatning for et godt kosthold. Selv om mange leger anbefaler å ta et multivitamin- og mineraltilskudd som gir 100 til 200 prosent av din anbefalte daglige verdi, bør hvert tillegg nøye evalueres for renhet og sikkerhet. Spesifikke kosttilskudd har vært forbundet med toksisitet, reaksjoner med medisiner, konkurranse med andre næringsstoffer, og til og med økt risiko for sykdommer som kreft, hjertesykdom og diabetes.

10. Føl deg tilfreds

Både mat og fysisk aktivitet er morsomme, sensoriske erfaringer! Begge disse tar sikte på nytelse – ikke smerte. Vær oppmerksom på næringsverdien av maten du velger å spise, så vel som din følelse av tilfredshet, avslapning, spenning og trøtthet når du setter deg ned for å spise.

Sjekk med deg selv mens du spiser, gjenvinn din anerkjennelse av sult og tilfredshet når du vurderer når og hvor mye du skal spise.

Et godt seksualliv har også en stor innvirkning på din mentale og fysiske helse. Noen ganger kan det å piffe opp sexlivet litt ha en god effekt på hvordan du føler deg. Det finnes mange spennende sexleketøy på markedet som kan gi en piff i hverdagen. Besøk webshoppen her.

11. Ta det steg for steg

Ofte er den største avskrekkelsen for å forbedre helsen overveldet av alle tilgjengelige råd og undersøkelser. Prøv å først fokusere på en liten, tilsynelatende usammenhengende, usunn vane og forvandle den til en sunn, positiv vane. Hvis du er vant til å spise så snart du kommer hjem om kvelden, ta i stedet en tur ut i garasjen eller oppkjørselen først og ta en rask tur rundt kvartalet før du går inn. Hvis du drikker en flaske brus hver dag, må du I tillegg drikke et glass vann to ganger for dagen. Begynn med små, smertefrie endringer som bidrar til å etablere mentaliteten at sunn forandring ikke nødvendigvis betyr smertefull forandring. Deretter er det enkelt å bygge videre derfra ved å legge til flere sunne substitusjoner.